Jesień oraz zima to czas, który sprzyja infekcją, a każda z nich może wywołać dalsze komplikacje i skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Jak więc zadbać o swoje zdrowie w dobie nadchodzącej ponurej aury? Kluczową kwestią jest oczywiście wzmocnienie swojego układu odpornościowego. Istnieje kilka skutecznych sposobów na to, aby nasza bariera ochronna powstrzymywała skutecznie wszelkie wirusy, które nasilają swoje działanie w tym okresie.
Pij dużo wody
Okres jesienno-zimowy charakteryzuje się suchym powietrzem. To z kolei prowadzi do szybszego wysuszania śluzówek oraz skóry. Stąd tylko krok do uszkodzeń naskórka oraz śluzówek. Pękające kąciki ust, suche śluzówki i zadrapania skóry to zaproszenie zakażeń i infekcji do naszego organizmu. Wszystko, co powinniśmy zrobić to odpowiednio się nawadniać, aby organizm mógł właściwie funkcjonować.
Stosowanie probiotyków? Jak najbardziej
Nie od dzisiaj wiadomo, że jelita odpowiedzialne są za naszą odporność. Prawidłowa flora bakteryjna stanowi perfekcyjną barierę biologiczną. Wszelkie ubytki w sferze flory jelitowej mogą być przyczyną wnikania patogenów do organizmu, a także różnymi nietolerancjami czy alergiami. Warto więc stosować odpowiednie suplementy diety oraz zadbać o obecność w codziennym jadłospisie produktów kiszonych, oraz napojów mlecznych fermentowanych.
Odpowiednia podaż witaminy D
Witamina D bierze udział w wielu ważnych dla organizmu procesach. Poza zachowaniem w zdrowiu kości pomaga ona także w regulacji procesów odpornościowych. Jesienią oraz zimą nasz organizm przez brak słońca nie produkuje wystarczającej ilości tej substancji. Warto więc suplementować ją z zewnątrz.
Zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3
Wzmacnianie odporności to proces, który przebiega sprawnie jeżeli przyjmujemy odpowiednią dawkę kwasów omega-3. Jego bezpieczna i skuteczna dawka to 1000 mg dziennie. Bogate w kwasy omega-3 są olej rzepakowy i lniany, orzechy, migdały i oczywiście ryby.
Owoce i warzywa
Nie można tutaj pominąć ważnych produktów, jakim są warzywa. To one zawierają bogactwo witamin i minerałów, które przyczyniają się od ogólnego zdrowia organizmu. Antyoksydanty zawarte w roślinach stanowią arsenał obronny. Im więcej ich zjadamy, tym nasz organizm jest mocniejszy i silniejszy w walce z różnymi patogenami.